tiistai 25. lokakuuta 2016

Ensisynnyttäjän paniikki ja tiedottomuus

Sunnuntaiaamu oli kamalin pitkään aikaan! Se sai mut pohtiin paria asiaa, mitä varmasti moni muukin ensisynnyttäjä miettii.
   Herättiin siis aikaisin sunnuntaina, kun oltiin lähdössä kauden vikoihin kisoihin. Tein normaalisti aamutoimet ja kävin vessassa, huomasin kuitenkin että olin vuotanut hieman verta. Sitä ei ollut paljoa, mutta vähän kuitenkin. Menin syömään aamupalaa, ja Teemu tuli viereeni istumaan. Purskahdin itkuun ja kerroin mitä oli tapahtunut. Teemu kyseli ensimmäisenä, että onko mulla ollut kipuja tai jotain muuta erikoista, ja en keksinyt mitään poikkeavaa olossani. Verta oli tullut sen verran vähän, että päätettiin seurailla päivä, ja jos vuotoa vielä ilmenee, niin käydään näyttämässä sairaalassa. 
   Koko päivä meni siihen, että tunnustelin vähänväliä mahtaako mahassa olla enää mitään liikettä, ja kaikista pahin kävi mielessä monta kertaa. Mietin monta kertaa, että oliko syynä se, että heräsin jossain vaiheessa yötä kamalaan painajaiseen ja nukuin mahallani, jota en ole enää pitkään aikaan tehnyt. Sinnittelin päivän kisoissa läpi, ja illalla kotiin päästyämme huokaisin, että mitään vuotoja ei enää tullut, ja vauvakin liikkuu normaalisti.


Selvittiin siis pelkällä säikähdyksellä, mutta tämä tapahtuma sai mut miettimään, että mistä ihmeestä ensisynnyttäjä voi tietää koska pitää oikeasti huolestua ja on hätä? Onko se äidinvaisto joka kertoo, että nyt kaikki ei olekaan hyvin? Vai pitääkö luottaa netin ihmeelliseen maailmaan, niinkuin mä tein, ja se oli kyllä taas jälleen kerran suuri virhe.. Ensimmäisenä vastaan tuli keskustelupalsta, ja vastaus mun vaivaan olisi ollut, että vauva on syntymässä! Neuvolassa ei ole vielä kertaakaan kerrottu, että minkälaisista asioista pitäisi oikeasti huolestua. Mielestäni olisi hyvä jos näillä viikoilla olisi kerrottu jotain mitä voi tapahtua ja mistä ei tarvitse huolestua tai puolestaan mistä tarvitsisi huolestua ja hakeutua hoitoon. En varmasti ole ainoa ensisynnyttäjä, jolla on ollut jonkinlaista vuotoa tai muuten vain huolta. 
   Koska mullekin ensimmäisenä tuli mieleen, että menenpä googlaamaan mitä tämä voisi olla, uskon monen muunkin tekevän niin. Se ei todellakaan ikinä ole järkevä vaihtoehto, mutta mistä muualta sitä tietoa sitten voisi saada? Onko olemassa jotain luotettavia nettisivustoja missä kerrotaan minkälaisia asioita tässä vaiheessa raskautta voi tapahtua, vai onko neuvolantäti ainoa, jolta tämän tiedon olisin saanut?
   Näitä asioita jään pohtimaan, ja toivoisin todellakin, että neuvolassa puhuttaisiin enemmän tällaisista asioista. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti