torstai 27. lokakuuta 2016

Tee-se-itse: Unipesä

Mä en todellakaan ole mikään käsityöihminen, mutta sillointällöin kaipaan jotain käsillä näperrettävää tekemistä, ja mulla onkin erinäisiä projekteja menossa. Yksi projekti, jonka halusin toteuttaa tulevaa vauvaa ajatellen, oli unipesä. Etsin netistä erilaisia ohjeita ja yhdistelin niistä sopivan itselleni, ja marssin kangaskauppaan. Ajattelin jakaa tämän ohjeen teidän kanssa, jos vaikka joku muukin innostuu tällaisen tekemään.

Tarvitset:
*1m kangasta, mä otin itseasiassa metrin valkoista ja metrin tähtikuvioista, koska ajattelin tehdä niistä  vielä muutaman koristetyynyn ja muuta pikku kivaa.
*2m levyvanua
*3m puuvillavinonauhaa
*3m hupparinarua

Halutessasi voit ostaa sirkkarenkaita ja kiristyslukon. Mä en ainakaan toistaseks laittanut niitä, katsotaan jos vielä tulen katumapäälle, niin käyn ostamassa ne!

Sitten itse ohjeeseen! 

1. Kaavojen leikkaus

Mä tein kaavat ihan vaan vapaalla kädellä ja sinnepäin, niistä tuli ihan ok hyvät, mutta paremmatkin tietysti olisi voinut tulla. Tein hieman isomman kuin alkuperäisessä ohjeessa, sillä ajattelin sen menevän sitten pidempään vauvalla. 


2. Kankaiden leikkaaminen kaavan mukaan. 

Leikkasin siis valkoisesta kankaasta, sekä tähtikuvioisesta kankaasta taitekohdasta kaavan mukaan palat,

3. Kankaiden ompelu yhteen

Laitoin nuppineuloilla kankaat yhteen oikeat puolet vastakkain, ja ompelin läheltä reunaa. Työn alareuna jätetään auki tässä vaiheessa. 4. Vinonauhan ompelu

Käännetään työ oikeinpäin, ja aletaan laittamaan vinonauhaa nuppineuloilla kiinni juuri ompelemamme sauman päälle. Ommellaan mahdollisimman läheltä reunaa, ja sitten samanlailla toista reunaa pitkin.
5. Vanun leikkaaminen ja täyttö

Leikataan vanusta kolme n. 35x60cm palaa, kannattaa mitata ennenkuin leikkaa, että minkä kokoinen pala on sopiva. Pyöristetään hieman vanujen reunoja, ja laitetaan työn keskelle. Vanu laitetaan nuppineuloilla kiinni noin 15cm päästä reunasta ja ommellaan. Työn alareuna jätetään vieläkin auki. Reunoille leikataan 60x200cm pala vanua ja aletaan survoa sitä reunoille. Tämä oli hieman työlästä, kun täytyi varoa ettei saumat repeä, mutta kyllä se sinne menee!

6. Alareunan ompelu ja luovutus

No ei vaiskaan, tässä vaiheessa mä vaan luovutin siltä päivältä, ja päätin jatkaa myöhemmin kun iskee taas inspiraatio. : D Eli ompelin alareunan suoralla ompeleella kiinni.

7. Vinonauha alareunaan

Alareunaan ommeltiin sauman päälle vielä vinonauhaa, ja voin kertoa että tämä oli ehdottomasti työn haastavin vaihe, ja mulla menikin pariin kertaan hermot, eikä työn jälki ole kovin nättiä. En silti anna asian häiritä, mä sain sen vinonauhan kuitenkin jotenkin edes paikalleen.

8. Narun pujotus 

Viimeisenä pujotetaan naru vinonauhasta tehtyyn kujaan, ja solmitaan nätiksi rusetiksi. Itse jätin narut sen verran pitkiksi, että ne saa pesän alle, eikä vauvalla ole vaaraa sotkeutua niihin.

9. VALMIS

En enää ikinä ompele mitään! Okei, ehkä joskus jotain, mutta nyt mä pidän hetken taukoa. Ei tästä mikään kaikkein kaunein kukka tullut, mutta kyllä mä uskon että se ajaa asiansa aivan hyvin. :)


Toivottavasti tästä ohjeesta oli jollekin apua, ja kertokaa ihmeessä jos teillä on käyttökokemuksia tällaisesta unipesästä, onko siitä oikeasti ollut jotain hyötyä, vai onko aivan turha keksintö?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti