perjantai 17. helmikuuta 2017

En noudata suosituksia - huono äiti?

Puhuimme tällä viikolla muutaman kaverini kanssa nykypäivän suosituksista koskien vauvanhoitoa ja käsittelyä. Meitä ihmetytti monikin asia, ja ajattelin hieman teidänkin kanssa aiheesta jutella. Nämä kaikki ovat siis vain suosituksia, eli jokainen tekee niinkuin parhaaksi näkee.

 Ensimmäisenä tuli puheeksi vauvan nukuttaminen vatsalleen. Sitä ei suositella tehtävän ollenkaan suurentuneen kätkytkuolema riskin vuoksi. Täytyy myöntää, että mä oon tosi paska mutsi, koska muutaman kerran oon nukuttanut vatsalleen, koska se helpottaa meillä huomattavasti vatsavaivoja. En kyllä kertaakaan valvomatta ole jättänyt, eli mielestäni riski on aika hyvin minimoitu. 


Puhuimme myös vaipanvaihdosta. Heti sairaalassa kun vaihdoin ensimmäistä kertaa vaippaa tuli hoitajalta hyvin selväksi, että lasta ei missään nimessä saa nostaa nilkoista. Asia hämmensi minua hieman, sillä se oli ainoa tapa jolla olin nähnyt vaipan vaihdettavan, enkä ollut edes ajatellut ettei niin voisi tehdä. Minulle näytettiin, kuinka vauvaa pitää nostaa reisien alta, mutta kokeiltuani sitä sain vauvan joka kerta kellahtamaan kyljelleen, ja yleensä vaipassa ollut tavara levisi ympäri vauvan jalkoja.... Yritin sairaalassa opetella vaihtamaan vaipan oikeaoppisesti, mutta se ei luonnistunut millään tavalla. Turhautti joka kerta vaihtaa vaippaa, kun tiesin että se on hankalaa. Pian palasin takaisin siihen nilkoista nostamiseen, kun ei kukaan oikeastaan edes perustellut sen haitallisuutta minulle mitenkään. Kotona pienen googlettelun jälkeen minulle selvisi, että se voi rasittaa javahingoittaa lapsen alaselkää. Olen siis tässäkin asiassa tosi huono äiti, kun teen asiat meille helpoimmalla tavalla. 


Lasta ei saisi enää kantaa olkapäällä, koska vaarana on tukehtuminen. Tämä kuulosti mielestäni todella erikoiselle, sillä voisin vannoa että jokainen vanhempi tekee tätä, ja varmasti kuulee hengittääkö lapsi siinä olkapäällä ja korjaa jos sen kasvot alkavat painautua olkapäätä vasten. Meillä ainakin pulautellaan sen verran paljon, että ruokailun jälkeen röyhtäytän aina olkapäällä. Sieltä Viljami myös tykkää katsella maailmaa, enkä koe sitä mitenkään huonona juttuna.

Onko kaikki nämä suositukset teille tuttuja, ja oletteko noudattaneet niitä orjallisesti? Olenko ainoa jonka mielestä nämä tuntuvat hieman hassuilta, ja onko väärin rikkoa suosituksia vain sillä perusteella, että näin on aina tehty? 

Ihanaa viikonloppua kaikille! <3

2 kommenttia:

 1. Täällä ilmoittautuu yksi huono äiti! Mahallaan meillä ei nukuteta etenkään sen jälkeen kun poika oli menehtyä (kätkytkuolema?). Tosin silloin poika nukkui kyljellään... Mahallaan poika nukkuu kyllä monesti päälläni ja voi mitä musiikkia on korville kuulla hänen piereskelevän siinä! Meillekin sanottiin sairaalassa että nilkoista ei saa nostella. Meillä nostellaan. Ja olkapäällä poika kulkee mukana monta kertaa päivässä, kuolaa äidin paidan ja katselee maisemia. Monia muitakin suosituksia meillä varmasti rikotaan joko tieten tai tietämättä. Saapa nähdä, kuinka moni tämän päivän suosituksista on kiellettyjen asioiden listalla parinkymmenen vuoden päästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tehdään asiat just niinkun hyvältä tuntuu, uskon että se on paras meidän lapsille. Tuo on aivan totta, että suositukset muuttuvat jatkuvasti, eikä perässä meinaa pysyä!
   -Sanni

   Poista