lauantai 25. maaliskuuta 2017

Melulla hiljaiseksi

Oletteko kuulleet sellaisesta, kuin White noise? Suomennettuna se on Valkoinen kohina, ja tarkoittaa nimensä mukaisesti kohinaa, kuten esimerkiksi sellaista kun radio ei löydä taajuuksia. Kaikki varmasti tietävät mitä tarkoitan.

Mä kuulin ensimmäisen kerran tästä joskus raskausaikana, ja mua alkoi suunnattomasti kiinnostamaan mikä juttu tämä mahtaa olla. Etsin YouTubesta videoita hakusanalla "White noise" ja sain tulokseksi esimerkiksi sateen ropinaa, vesiputouksen kohinaa tai hiustenkuivaajan äänen. No miksi ihmeessä tuollaista joku olisi äänittänyt?


On tutkittu, että näiden mainitsemieni äänten kaltainen kohina rauhoittaa vauvaa, sillä sikiö tottuu kohdussa erilaisiin ääniin, ja tuollainen kohina on ehkä lähinnä sitä ääntä johon vauva on kohdussa tottunut.

Olin jo unohtanut koko Valkoisen kohinan, kunnes noin kuukausi sitten Viljamin huutaessa täyttä huutoa muistin tämän ja laitoin YouTubesta videon pyörimään, jossa oli pöytätuulettimen hurinaa. Itku lakkasi kuin seinään ja Viljami jäi kuuntelemaan kohinaa.

Nykyään meillä kuunnellaan erilaisia kohinoita lähes päivittäin, ja joskus jopa nukahdetaan esimerkiksi veden ropinaa kuunnellen.

Tämä oli ehdottomasti kokeilemisen arvoinen juttu, vaikka kuulosti alkuun ihan hölynpölyltä. Suosittelen kokeilemaan joskus vauvan rauhoittamiseen. Ei tämä tietysti kaikilla toimi, mutta jos toimii niin siitä voi olla suurikin apu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti