torstai 27. huhtikuuta 2017

Kenkien kevätpesu

Mun talven luottokengät oli nyt jo kolmatta talvea kimaltelevat Uggit. Kovin märkää keliä ne vaan ei tahdo kestää, ja kun kyse on kuitenkin hieman kalliimmista kengistä, en niitä ehdoin tahdoin märällä kelillä halua jalkaani laittaa. Nyt kun kelit on lämmenneet, ja maakin välillä märkä oli aika kaivaa talvisäilöstä kumisaappaat ja lenkkarit. Järkytyksekseni huomasin, että molemmat oli melko likaiset ja suoraan sanottuna kamalan näköiset! Oli siis aika puhdistaa kengät kevätkuntoon. Toki tämän olisi voinut tehdä jo syksyllä ennen säilömistä, mutta parempi myöhään kun ei milloinkaan.

Näytän teille nyt kuinka sain mun kumisaappaista taas lähes hohtavan valkoiset ja lenkkareista kirkkaat! Suosittelen, että teet nämä molemmat operaatiot joko ulkona tai kylpyhuoneessa, sillä käytetään vettä puhdistamiseen.

Lähtötilanne oli siis tämä, erittäin likaiset entiset valkoiset kumisaappaat. 


Tarvitset vain ämpäriin vettä ja taikasienen ja eikun puhdistamaan! Kannattaa pitää sieni kokoajan melko märkänä, niin homma sujuu paremmin. Eikä tämä vaadi edes kovaa hankausta, vaan lika lähtee vain sipaisemalla pois. Pian valkoiset kumpparit on taas valkoiset, ja aikaa meni ehkä viisi minuuttia. Sitten vuorossa on kuraiset lenkkarit, joiden puhdistamiseen tarvitset hammastahnaa, hammasharjan, vettä ja pesukoneen! Aloitin laittamalla hammastahnaa pienen nökäreen astiaan, josta sitä on helppo ottaa. Kävin kenkien pohjallisten näkyvät valkoiset osat hammastahnalla läpi, jotta sain niistä taas valkoiset. Huuhtelin kengät hanan alla, käärin vanhan pyyhkeen sisään ja heitin pesukoneeseen. Irrotin nauhat ja laitoin ne pesupussissa koneeseen mukaan. Pesin 40 asteessa ja kengät tuli kuin uusina koneesta ulos. Annoin kuivua yön yli saunan lauteilla ja laitoin nauhat takaisin paikalleen.
Näin helposti sain kahdet puhtaat kengät! Pesetkö sä sun kenkiä, vai heitätkö aina roskiin kun ne näyttää törkyisiltä? En olisi uskonut, että näistäkin vielä saadaan näin hyvännäköiset ja melkein lenkkarit lensikin jo roskiin. Joskus kannattaa olla pihi, eikä aina ostaa heti uutta.

2 kommenttia:

 1. Voitit Voimaboostin mun blogin arvonnassa! Laita mulle sun s.postiosoite, en löydä sitä.. (niin pieni puhelimen näyttö, etten vaan nää..) 😆

  VastaaPoista
 2. Pesukoneessa kumisaappaat puhdistuvat vieläkin helpommin!
  Kätevästi muun pyykin mukana,esim farkkujen kanssa.
  Keltaiset hait pesaisen keväällä ja syksyllä, ja uusien kumppareiden osto siirtyy tulevaisuuteen!
  Tiina

  VastaaPoista