sunnuntai 7. toukokuuta 2017

Äidit: lopettakaa arvostelu

Eikö se vieläkään syö soseita? Puristaako sen vaatteet? Joko se istuu? Eikö se muka syö tuttia? Sen on varmasti nälkä kun saa pelkkää äidinmaitoa. Eikö se vieläkään osaa kääntyä ympäri, kyllä yleensä tuon ikäiset jo kääntyilee.

Jokainen äiti saa varmasti jossain vaiheessa kuulla ympäriltään neuvoja ja arvostelua kasvatukseen liittyen. Yleensä nämä neuvot ja kommentit tulevat joltain toiselta äidiltä, joka kaiken järjen mukaan tietää mistä puhuu ja osaa ajatella miltä tuntuisi kuulla nämä samat kommentit itse. Synnytyksen jälkeen olin todella herkkä kaikelle, ja itku tuli pienestäkin asiasta. Näin käy monelle, sillä hormonit ovat aivan sekaisin ja väsymyskin saattaa painaa. Kun kuulin näitä kommentteja ensimmäistä kertaa, olin purskahtaa itkuun. Enkö minä itse tunne omaa lastani ja tiedä kuinka häntä hoidan? 


Miksi äidit saa arvostella toisia äitejä ilman huonoa omatuntoa? Minulle ei tulisi mieleenkään arvostella toisten tapaa kasvattaa lasta. Tapoja on niin monta kuin on äitejäkin, jokaisella on oma erityinen tyyli hoitaa ja kasvattaa lasta ja kaikilla on oikeus tehdä asiat juuri niinkuin parhaaksi näkee. Tottakai jos näkee jonkin asian, joka voi olla vaaraksi lapselle, tulee siihen puuttua. Mutta esimerkiksi imetys on sellainen asia, joka on jokaisen oma päätös, eikä muilla pitäisi olla mitään sanottavaa siihen. Onhan äidinmaito hyvä ravinto lapselle, mutta niin on myös korvike. Varmasti lapsi saa kaiken mitä tarvitsee kasvaakseen.


Voidaanko äidit vaan keskittyä kasvattamaan niitä omia lapsia juuri sillä omalla tavalla, mikä hyvältä tuntuu. Ei vertailla omaa lasta muihin, jokainen on yksilö. Kukaan toinen äiti ei voi tietää mikä on parhaaksi juuri sinun lapselle, sinä tunnet lapsesi parhaiten. Jos joku kommentti kuulostaa inhottavalta, unohda se ja tee niinkuin olet tähänkin asti tehnyt!

7 kommenttia:

 1. Niimpä. Vallankin tuoreiden äitien kohdalla yrittää purra huultaan, ettei kommentoisi oikein mitään, ettei loukkaa herkkää uutta äitiyttä. Välillä kyllä on ollut hyvin vaikeaa, jos on havainnut selkeän epäkohdan, josta vauvalle voi tulla harmia. Kerran oon sanonut silleen kautta rantain nätisti, kun tuli tunne, että on kyllä vauvan takia ihan pakko. Yleensä kyllä äidit tietävät lapsensa jutut ja vieraat tilanteet ja neuvojat vaan lisää suotta muutenkin kovia paineita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, aiheesta tottakai saa ja pitääkin sanoa! Mutta sellaiset turhat muka hauskat kommentit kannattaa kyllä kaikkien jättää pois. Ne ei aiheuta kun pahaa mieltä, vaikka sitä ei välttämättä itse ajattelisi..

   Poista
 2. Yksi toinen arvostelun kohde on synnytys, "otitko puudutusta, älä vaan ota, synnytä luomuna, kuinka nopeasti syntyi, mikä oli synnytyksen kesto, mulla oli vaan 4h tulikö täydet pisteet vauvalle, minä olen pikasynnyttäjä,plaaplaaplaa"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuo on kyllä totta! Aina täytyy verrata omaa synnytystä toisten synnytykseen.

   Poista
 3. Erimieltä olen. Tosin voin olla täysin kyynistynyt paska mutta joskus on hyvä puuttua toisen tapaan kasvattaa lapsi. Siksihän meillä on myös lastensuojelu. Ensikoisen kohdalla ei myös aina tiedä kaikkea mitä olisi hyvä tietää. Tiedon jakaminen koetaan usein arvosteluna vaikka ei sitä tarkoittaisi.

  Ps. Korvikelapset sairastelee enemmän kun äm saavat koska eivät saa vasta-aineita. Ja sanotaan sen jo nimikin. Korvike on äidinmaitoa korvaamista varten. Varmasti tälläkin kasvaa jos se siis on ainoa asia mikä merkitsee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinkuin kirjoitinkin, tottakai siinä vaiheessa pitää puuttua jos kokee että vauvalle voisi aiheutua jotain haittaa. Tarkoitin tällä postauksella lähinnä sellaisia asioita, kuten soseiden aloittamista, imetyksen kestoa yms, jotka eivät vaikuta lapsen terveyteen. Uskoisin, että korviketta ei oikeasti kovin paljon anneta vain huvin vuoksi, vaan yleensä syynä on se, että maitoa ei yksinkertaisesti itseltä tule, joten ihan yhtä hyin sen on oltava lapselle kelvollista ravintoa jos muuta ei oikeasti ole tarjolla.

   Poista
 4. Äidinmaitoa puolustava anonyymi yllä luulee nyt itse olevansa oikeassa ja haluaa heti arvostella korviketta antavia äitejä :D itsehän hän toki ensin antaa "luvan" arvostelulleen :P heh! Mutta haluaisin muistuttaa häntä että korviketta saavat lapset eivät sairastele enemmän kuin rintamaitoa saavat, ainakaan se ei johdu siitä että mitä lapsi saa ravinnokseen. Muista tekijöistä esim geeneistä hygieeniasta tai ympäristöstä johtuen voi toki jotkut yksilöt sairastaa enemmän. Nimim. Kokemusta on, esikoiseni oli terveempi kuin toinen, vaikka esikoinen sai korviketta ja toinen enimmäkseen rintamaitoa. :) mutta hyvä ja aina ajankohtainen aihe, me äidit varmaan luulemme tuntevamme toistemme lapset yhtä hyvin kuin omamme .. :D

  VastaaPoista