torstai 29. kesäkuuta 2017

Ryhmäneuvola

Täällä Pirkkalassa on tapana, että 6kk neuvola järjestetään ryhmäneuvolan muodossa. Meillä sen aika oli eilen, ja paikalla oli kymmenkunta vanhempaa vauvansa kanssa. Istuimme pitkän pöydän ääressä, jonka päällä oli pari makuualustaa, johon vauvan sai halutessaan laittaa. No meidän vauhtihirmua ei paljoa uskaltanut pöydälle laittaa, koska Viljami haluaisi kokoajan vain ryömiä. Paikalla oli kaksi terveydenhoitajaa, joiden kanssa aluksi keskustelimme puolivuotiaan unesta, ruuasta ja liikkumisesta. Äitien kesken heräsi hyviä kysymyksiä ja saimme pieniä keskusteluja aikaiseksi, sekä jaoimme vinkkejä liittyen esimerkiksi vanhempien jaksamiseen.


Oli hauska nähdä, kuinka eritahtiin vauvat kehittyvät. Muutama vauva ei vielä edes kääntynyt ympäri, kun toiset on jo ryömineet kuukauden verran. Toisilla oli jo monta hammasta, ja toisilla ei yhtäkään. Toiset oli todella siroja ja pieniä, ja toiset näytti jo paljon vanhemmilta, kun massaa ja pituutta oli enemmän. Niin erilaisia, jokainen silti omanlainen täydellinen. Oli myös jännä nähdä kuinka Viljami reagoi toisiin saman ikäisiin, sillä aiemmin ollaan tavattu vaan nuorempia ja vanhempia, mutta yhtäkään saman ikäistä ei meidän lähipiirissä ole. Häntä selvästi kiinnosti toiset vauvat, ja kovasti naureskeli muille. Näin pieni ei tietenkään osaa vielä varoa, joten huitovat kädet ja jalat osui puolin ja toisin, mutta se ei tuntunut haittaavan.


Kävimme myös yksitellen vauvojen kanssa seinän takana mitattavana. Pituutta tällä kertaa oli 66cm, eli kuukaudessa pituutta oli tullut 3,2cm. Painoa oli 7910g, eli kuukaudessa on kasvettu 240 grammaa, joka on melko vähän verrattuna aiempiin kertoihin, mutta aivan riittävästi kuitenkin. Pään ympärys oli kasvanut 0,7cm, eli nyt sen mitaksi saatiin 43,9cm. Kasvu on edelleenkin tasaista, joskin nyt oltiin vähän laskeuduttu lähemmäs 0-käyrää, sillä Viljamin paino on huidellut + käyrällä. En ole kuitenkaan noista käyristä jaksanut stressata, koska ruoka maistuu ja lapsi kasvaa tasaisesti, niin käyrillä ei ole tässä vaiheessa merkitystä.


Kaikenkaikkiaan oli todella kiva, että tällainen järjestettiin, mutta ajankohta oli hieman huono. Neuvola alkoi kello yhdeksän, ja kesti liki kaksi tuntia, joka oli ainakin Viljamille liikaa, sillä hänellä olisi ollut päikkäriaika. Moni muukin vauva väsähti, ja loppuaika olikin melkoista kitinää ja huutoa, kun kaikkia väsytti. Viljami nukahti vaunuihin samantien ja veti pitkät päikkärit, taisi siis olla melko rankka kokemus hänelle. Oli mukava päästä jakamaan ajatuksia äitien kanssa, joiden lapsi on suunnilleen samassa kehitysvaiheessa.

4 kommenttia:

 1. Tosi kiva tuollainen ryhmäneuvola, en olekaan aiemmin kuullut!

  Pituus ja paino varmasti vähän vaihtelevat, eikä molempia tule joka kerralla tasaisesti. Painoon vaikuttaa varmasti myös se, että Viljami on alkanut liikkua niin hirveesti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, painoa on tähän asti tullut aina niin reippaasti, että ihan hyvä jos tahti vähän hidastuu ja kasvu tasaantuu. Liikkumisen myötä huomaa, että Viljamin keskivartalo ei ole enää yhtää niin paksu kuin aiemmin ja tottakai pituuskin tähän vaikuttaa!

   Poista
 2. Mekin päästiin kokemaan viialassa 6kk ryhmäneuvola. Se oli mukava kokemus kun näki että kylillä oli muitakin saman ikäisiä muksuja. Äidit vaihtelivat kokemuksiaan kun taas minua neuvolaan ainoana saapunutta isukkia katsottiin kieroon ja annettiin ymmärtää et kuulu tänne :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että Viialassakin järjestettiin ryhmäneuvola! Inhottavaa, jos susta on tuntunut tolta. Ihan yhtälailla isät hyötyvät kaikista neuvoista ja vinkeistä. Mä olisin enemmän kun mielläni ottanut miehen mukaan, ja itseasiassa yksi mies olikin saapunut paikalle. Neuvolan jälkeen jouduin kuitenkin selittämään kotona kaiken mitä olimme neuvolassa jutellut, niin mielummin olisin jättänyt sen välistä! :D

   Poista