torstai 3. elokuuta 2017

Tulot, menot ja säästöt

Olemme käyneet nyt kesän aikana parissa eri pankissa asuntolainan tiimoilta, ihan vain alustavasti kyselemässä ja tekemässä laskelmia, että onko meidän ylipäänsä tällä hetkellä mahdollista saada minkään näköistä lainaa. Meidän tulot on tällä hetkellä hyvin minimaaliset, sillä minä olen minimi äitiyspäivärahalla vielä syksyyn asti, jolloin jään kotihoidontuelle ja tulot pienenee entisestään, joskin ei kovin merkittävästi. 

Saatiin pankista kotiin lappu, johon täytettiin meidän kuukausittaiset tulot ja menot. Yhteenveto oli todella hyvä, sillä se sai todella miettimään kuinka paljon lainaa pystymme maksamaan ja kuinka paljon rahaa jää säästöön. Näimme myös hyvin mistä voimme jatkossa säästää ja muutenkin pohtimaan meidän menoja. On tärkeää välillä laittaa paperille ylös omat tulot ja menot, jotta osaa säästää oikeissa kohdissa. Meidän yhteenvedosta pystyimme laskemaan, että suurin menoerä on vuokra, sähkö ja vesi, joihin menee 850e/kk. Ruokaan menee noin 300e/kk, autoon 100e, vakuutuksiin 100e ja vaatteisiin 20e per kuukausi. Muihin menoihin oli hyvin vaikea laittaa mitään summaa, koska käytännössä meidän harrastus vie ihan kaiken mitä siihen haluaa laittaa, ja välillä menee enemmän ja välillä vähemmän. Kisaviikonloppuihin uppoaa helposti parisataa euroa, joten yhteenvedon jälkeen meille pitäisi käytännössä jäädä 650 euroa säästöön. Kun aloimme pohtimaan, että mihin se 650 euroa sitten oikeasti menee, koska säästöön meillä menee molemmilla vaan noin 50e/kk, tulimme siihen tulokseen että Teemu syö päivittäin lounaan ulkona, ja käy muutaman kerran päivässä kahvilla, se on todella suuri menoerä meidän budjetista. Jos laskee joka arkipäivälle 15euroa ulkona syömiseen, se tekee kuukaudessa 300 euroa!!! 


Nyt kun olemme käsitelleet meidän menot, niin voimme pohtia mistä pitäisi alkaa säästämään. Ensimmäisenä ja helpoimpana kohtana on ruokakauppa. Käymme tällä hetkellä muutaman kerran viikossa kaupassa, ja heräteostoksia syntyy lähes joka kerta. Jos alkaisimme käymään vain kerran viikossa ja suunnitteleen kauppalapun etukäteen, niin säästäisi huomattan summan rahaa. Ostosten tekeminen esimerkiksi Lidlissä olisi todennäköisesti edullisin vaihtoehto, mutta siellä vaarana on tehdä vaateostoksia. Toinen säästön kohde voisi olla Teemun ruokailu. Lämmin ruoka on melko mahdoton toteuttaa, sillä ruuan kylmänä pitäminen kuorma-autossa on hankalaa, mutta omat kahvit termarissa voisi olla hyvä idea. Tosin kahvitauot pidetään yleensä myös sosiaalisista syistä, joten se kärsisi siinä samalla jos jää itse autoon juomaan omaa kahvia, kun muut menevät huoltoasemalle.. Vaatteisiin meillä ei mene juurikaan rahaa, ja oikeastaan ostamme vain pakollisia vaateita lähinnä Viljamille. Viimeaikoina olen jonkinverran ostanut itsellenikin, sillä viime kesän vaatteet on lähes kaikki isoja minulle. Harrastuksesta tietenkin voisi karsia, mutta Teemun mielenterveys ei ehkä kestäisi jos joutuisi olemaan illat kotona, eikä pääsisi talliin näpräämään. 

Jos meidän tavoite on saada oma koti lähiaikoina ja päästä naimisiin muutaman vuoden sisällä, on alettava säästämään oikein urakalla! 

2 kommenttia:

  1. Olen itse myös miettinyt tuota ulkona syömistä lounalla - aika iso kustannuserä. :O Meidän taloudessa kummatkin aikuiset syö lounasta ulkona. Tosin tämä ruokailu on osittain myös työntantajan kustantama lounasseteleiden yms myötä..! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä ei todellakaan tule ajatelleeksi kuinka paljon se vie rahaa! Onneksi teillä työnantaja auttaa niissä kustannuksissa. :)

      Poista