sunnuntai 26. marraskuuta 2017

Muista näkyä

Mä oon ollut tyhmä nuori ja kapinoinut sekä pyöräilykypärän käytöstä, että heijastimista. Kypärää käytti vaan nolot tyypit ja heijastimien merkityksestä ei ollut mitään käsitystä. Olen ollut tyhmä. Ja niin väärässä. Voi kunpa vaan olisin ymmärtänyt kuinka pieni henkivakuutus se kypärä päässä on tai heijastin roikkumassa takin hihassa. Jos niin pieni juttu voi pelastaa hengen, niin miten ihmeessä se voi olla noloa? Mä kuljin nuorempana paljon pyörällä reeneihin ja millon mihinkin kavereiden kanssa. Kuljin paljon pimeällä, ja usein ihan pimeällä pyörällä, ilman  ainuttakaan heijastinta. Eikä kypärää todellakaan nähty minun päässäni muutakun koulun retkillä, joissa se oli pakollinen.

Kun sain ajokortin reilu kolme vuotta sitten, aloin ensimmäisen kerran ymmärtää heijastimen merkityksen. Kun ajaa pimeällä autoa, ymmärtää miksi niitä heijastimia käytetään. On mahdoton havaita ihmisiä joilla ei ole heijastimia. Aina kun tulen pimeän suojatien kohdalle, hidastan reilusti sillä sieltä todella voi hypätä alle joku tyhmä ilman heijastimia. 


Vuosi sitten pengoin äidin laatikoita, ja etsin sieltä itselleni heijastinliivin. Enää se ei tuntunut yhtään nololta, vaan tajusin oikeasti, että nyt mun vatsassa kasvaa pieni ihminen. Jos oman tyhmyyteni takia jään auton alle, en satuta vain itseäni, vaan myös sitä pientä vauvaa. Helmillä olen pitänyt aina pimeän tullen heijastinliiviä, joten en ymmärrä miksi se oli niin hankalaa laittaa itsellekin päälle. Pari viikkoa sitten Teemun äiti oli ostanut mulle uuden heijastinliivin, joka on paljon sirompi  ja kivemman näköinen kun se mun vanha. Viimeaikoina olen kiinnittänyt huomiota kuinka yhä useamman päällä näkyy heijastinliivi, ja se on ihan mahtavaa! Toivoisin, että kypärästä ja heijastinliiveistä tulisi ihan normaali arkipäiväinen juttu, eikä kenenkään tarvitsisi hävetä käyttää niitä.

2 kommenttia:

  1. Heijastinliivi on kyllä mahtava keksintö. Lapsilla on tällaiset päiväkodissa päällä ja pitäisi varmaan hankkia myös itselleen :)

    VastaaPoista