sunnuntai 17. joulukuuta 2017

Suomi.fi - apuna lapsiperheiden arjessa

Yhteistyössä Perheblogit ja Suomi.fi

Kotiäitinä oleminen vaatii jatkuvasti asiointia esimerkiksi Kelan kanssa. Täytyy tarkastaa tukien määrä ja ilmoittaa puolison tuloista. Vaikka voisi kuvitella, että kerran ilmoitat tiedot ja asia on sillä selvä, se ei todellakaan mene niin. Olen myös törmännyt monesti tilanteeseen, jossa googletan esimerkiksi oman kuntani terveyspalveluista tietoa, sillä vuoden aikana en vielä ole kovin useasti joutunut niitä tällä paikkakunnalla käyttämään. Kuten moni teistäkin, niin minäkin turvaudun valitettavan usein googlen apuun, ja sieltä tietoa etsiessään täytyy osata olla kriittinen lähteitä kohtaan ja miettiä tarkasti mihin sivustoon uskaltaa luottaa.

Olen onnekas saadessani olla mukana yhdessä Perheblogit.fi -bloggaajien kanssa tuomassa lapsiperheiden tietoisuuteen uudenlaista Suomi.fi -verkkopalvelua. Suomi.fi on verkkopalvelu, josta saman osoitteen alta löytyy kootusti kaikki julkisen hallinnon palvelut ja sähköiset asiointikanavat. Palvelun avulla voit etsiä tietoa omaan elämäntilanteeseen liittyvistä viranomaispalveluista yhdestä osoitteesta.

Se mikä Suomi.fi -palvelusta tekee vielä mahtavampaa, on se, että kun kirjaudut kerran sisään pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla, voit hyödyntää samalla kirjautumiskerralla kaikkia tunnistuspalveluun liitettyjä palveluita ilman erillisiä kirjautumisia.

Viime aikoina olen etsinyt tietoa kuntamme päivähoitomahdollisuuksista, sillä ensi vuonna todennäköisesti joudumme laittamaan Viljamin hoitoon. Suomi.fi -verkkopalvelusta voi kätevästi hakea esimerkiksi hakusanalla "päivähoito", jolla löytyy kattava tietopaketti mitä tulee ottaa huomioon päivähoitoa miettiessään. Jos taas haluaa ottaa selvää oman alueensa päiväkodeista, voi hakea esimerkiksi "päiväkoti Tampere", jolloin löytyy lista Tampereen päiväkodeista. Nuo on juuri sellaisia hakusanoja, joita itse käyttäisin nettiä selatessani. Nyt minun ei tarvitse löytää itseäni mistään keskustelupalstoilta pohtimassa, että onkohan tieto nyt ihan luotettavaa, vaan menen suoraan osoitteeseen suomi.fi, josta tiedän varmasti että tietoon voi luottaa.

Suomi.fi -verkkopalvelusta löytyy myös viestit-palvelu, jonka kautta on mahdollista lähettää ja vastaanottaa viranomaisviestejä sähköisesti paperipostin sijaan. Viestit-palvelun kautta lähetetyt viestit pysyvät tallessa ja niitä on helppo käydä jälkikäteen selaamassa. Palvelu täydentyy alkuvuonna siten, että sitä on mahdollista käyttää myös mobiilisovelluksella. Valtuudet-palvelulla voit antaa toiselle henkilölle luvan hoitaa puolestasi omia tai yrityksen asioita. Kätevää! Koskaan ei voi tietää mitä elämässä tapahtuu, joten on hyvä että voi valtuuttaa toisen henkilön hoitamaan tärkeitä asioita puolestaan.

Suomi.fi kasvaa ja kehittyy kokoajan, kun viranomaiset ottavat palvelun käyttöönsä. Vaikka siellä vielä on puutteita monessa kohdassa, se päivittyy jatkuvasti ja näin ollen on tuskin koskaan kokonaan valmis. Ihan mahtavaa, että on olemassa tällainen jatkuvasti päivittyvä palvelu, joka palvelee ihan jokaista meistä koska ja missä vaan. Verkkopalvelu on ihanan selkeäksi tehty, ja uskon että sieltä löytyy vastaus moneen kysymykseen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti