sunnuntai 11. maaliskuuta 2018

Millaista on olla nuori äiti

Pidän itseäni varsin nuorena äitinä, täytän kesällä 22-vuotta, olin 20-vuotias kun sain esikoiseni. Ensisynnyttäjien keski-ikä suomessa on noin 29-vuotta, joten siihen verrattuna olen todella nuori äiti. Mulle on ollut lähes aina selvää se, että haluan nuorena lapsia. Toisille on tärkeää, että on koulut käyty ja vakituinen työpaikka, mutta mä olen aina ollut sitä mieltä, että opiskella ehtii myöhemminkin, ja töitä koko loppuelämän! Jokainen saa tehdä tietysti omat valintansa, ja se on mulle todellakin okei. Minulle on aivan sama minkä ikäisenä kukakin tulee vanhemmaksi.

Nuorena äitinä olen joutunut jonkin verran kuuntelemaan kauhistelua siitä, kuinka nuoruus on nyt hukkaan heitetty ja elämäni on pilalla! Uskallan olla eri mieltä. Ehdin ihan hyvin elämään railakasta nuoruutta, ja olen vain niin onnellinen että se vaihe elämästä on nyt ohi. En ole koskaan välittänyt yökerhoissa juoksemisesta tai ryyppäämisestä muutenkaan, joten en ole myöskään Viljamin aikana sitä kaivannut. Tiedän kuitenkin sen, että jos haluaisin lähteä kavereiden kanssa baariin silloin tällöin, ei se olisi mikään ongelma.


Meidän taloudellista tilannetta on myöskin kauhisteltu, lähinnä tosin anonyymien toimesta, eli niillä ei juurikaan ole painoarvoa minun mittapuullani. Vastaukseksi haluan vain sanoa, että ei se ikä katso varallisuuteen. Olen toitottanut tätä ennenkin, mutta ei se lapsi yleensä aivan yllätyksenä tule, joten  ihan kivasti ehtii säästämään ennen vauvan syntymää. Meidän perheessä on myös kaksi aikuista, joista toisella on vakituinen työpaikka ja säännölliset tulot. Minulla on myös kaikenlaista pientä lisätienistiä, joiden avulla pystyn maksamaan vuokrasta puolet. Voisimme myös asua kolmiossa, josta maksaisimme yli 1000 euroa vuokraa, mutta olemme valinneet kaksion, jossa on edullisempi vuokra jotta voimme säästää omaa asuntoa varten, ettei tarvitse koko loppuelämää asua vuokralla. Meillä on myös kaksi autoa, joissa on suht edulliset kulut, eikä meillä ole autolainaa. Meille riittää toistaiseksi autot joilla on turvallista liikkua. Tottakai uudemmat hienot autot olisi kivat, mutta juuri nyt emme niitä tarvitse. Ei ne suuret tulot vaan pienet menot, kaikki on kiinni omista valinnoista!

Opiskella ehdin kyllä elämäni aikana, äitini on hyvä esimerkki siitä. Hänkin on aikuisiällä opiskellut parikin eri ammattia. Minä olen vasta 21 vuotias, ehdin kyllä oikein hyvin opiskella. Tänäkin keväänä aion hakea kouluun, pitäkää peukkuja että paikka aukeaisi. En kuitenkaan ota siitä mitään stressiä. Minulla on kuitenkin lähes viiden vuoden kokemus ravintola-alalta, joten uskon työpaikan löytyvän jos niin todella haluaisin. Tällä hetkellä mulla vaan ei ole mikään kiire töihin. Mun lapseni on vain kerran pieni, enkä halua hukata hetkeäkään siitä.

Usein myös oletetaan että nuori äiti ei voi tietää lasten kasvatuksesta mitään. Ihan yhtälailla nuori äiti on voinut lukea paljon kirjoja ja ahmia itseensä tietoa kuin vanhempikin äiti. Tämä ei missään nimessä ole ikään liittyvä kysymys.

Nyt nuoret ja nuoreksi itsensä tuntevat äidit! Minkälaisiin kauhisteluihin te olette törmänneet, kertokaa kaikki.

9 kommenttia:

 1. Täytin juuri 20 kun sain esikoisen ja muutaman päivän täytettyäni 26 sain toisen. Eli en mielestäni enää ehkä ole nuori äiti, mutta olin kun äidiksi tulin. En ole kohdannut kuitenkaan ikinä mitenkään erityisesti arvostelua sen suhteen, olen tyytyväinen elämääni ja esikoinen on kaikki kaikessa silti tulen suosittelemaan omilleni lisääntymistä vasta lähempänä 25 vuoden ikää koska on tämä ollut äärettömän rankkaakin, varsinkin kun esikoisen hoidin yksin ja koulua kävin siinä sivussa. Ja huomasin että itsellä oli semmoinen pelko sillon että kun olen näin nuori niin se lapsi otetaan pois jos pyydän apua tms, että ehkä itsellään oli enemmän se ennakko asetelma että koska olen nuori niin minua syynätään enemmän kuin muita.

  VastaaPoista
 2. Odotusaikana verikokeen ottaja n. 45v totes, että "lasten ei pitäisi saada lapsia." �� Olen 19v. Ja minulla on 6kk vanha tytär. ��

  VastaaPoista
 3. Moikka Sanni! Minustakin tuli äiti ensimmäisen kerran 20-vuotiaana ja nyt toisen kerran sitten 34-vuotiaana. Olin jotenkin ajatellut, että se olisi nyt jotenkin hyvinkin erilaista kun on koulut käytynä, vakaa talous jne jne, mutta eipä vain ole. Ihan samat jutut ne on ihania ja haastavia, suurin ero on se, että tässä ollaan nyt toista kertaa. Elämä ei mennyt hukkaan eikä nuoruus ja ja opiskella ehti. Kaikessa on puolensa ja mitkään niistä kauhisteluista mitä sain kuulla eivät toteutuneet, kaikkea sitä kuulikin. Sitten kun ikää tuli vähän lisää niin kauhistelut muuttuivat enemmän ihasteluksi ja etenkin oma tytär on aina sanonut miten kivaa on kun äiti on "nuori". Ihanaa ja valoisaa kevättä teidän perheeseen :) -Maarit

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan ihana kommentti ja tosi kiva kuulla! :) Ihanaa kevättä teillekin! <3

   Poista
 4. Tsemppiä, anna toisten kauhistella. Itse sen tietää mihin pystyy. Esikoisen sain itse aikanaan 19-vuotiaana ja kolme vielä sen jälkeen. Ensimmäiset vanhempainillat oli mielenkiintoisia, kyllä muutama paheksuvat katse on jäänyt mieleeni niiltä ajoilta. Hyvin ehdin opiskella, saada töitä ja tasapainottaa taloutta. Nyt on ihana seurata kuin yllättävän fiksuja aikuisia niistä lapsista on tullut vaikka nuorena kokemattomana sen tein. Nuorena jaksoi touhuta ja temmeltää lasten kanssa... Aika raskasta mitä vanhemmaksi itse tulee on nyt kuopuksen teini-iän kotkotuksia ymmärtää :) Hyvin sä vedät!

  VastaaPoista
 5. Kun saimme esikoisemme olin 21, olemme naimisissa, meillä on omakotitalo ja minulla on ammatti ja vakituinen työsuhde. En ole kuullut ikinä kummasteluja nuoresta iästäni vanhempana. Sensijaan kauhisteluja on kuulunut siitä miten nuorena menimme naimisiin.. Minulle on aina ollut myös päivän selvä asia, että haluan nuorena lapsia. Nyt minulla on kaikki mitä elämältä voi toivoa, kun muut ikäiseni ryyppää ja rellestää. Juhliminen ei kummemmin itseä enää kiinnostaisi, toki välillä kiva päästä tuulettumaan. Tsemppiä sinulle arkeen ja anna muiden kauhistella :)

  VastaaPoista