keskiviikko 21. maaliskuuta 2018

Mitä tapahtuu kun 18 vuotias saa liikaa rahaa käyttöönsä

Haluan kertoa teille tositarinan eräästä 18-vuotiaasta tytöstä, joka sai liian paljon rahaa käyttöönsä aivan liian nuorena. Toimikoot tämä varoittavana esimerkkinä. 

14-vuotias tyttö otti sikainfluenssarokotteen koulussa, ja sairastui siitä Narkolepsiaan. Diagnoosin saatuaan Lääkevahinkovakuutuspooli maksoi kertakorvauksen tilapäisestä haitasta ja muutaman vuoden päästä vielä pysyvästä haitasta. Koska tyttö oli alaikäinen, rahat laitettiin rahastoihin ja niiden piti olla siellä hyvässä tallessa ja kasvaa korkoa, kunnes niille olisi oikeasti tarvetta, kuten esimerkiksi asuntoa ostaessa. 18-vuotiaana yhdessä vanhempien kanssa päätettiin, että hän saa ostaa itselleen auton. Alkuun budjetti oli 2000 euroa, sitten se nousi 5000 euroon, ja lopulta budjetti tuplaantui. Vanhemmat yritti puhua järkeä, koska auto on maailman tyhmin sijoitus, mutta eihän hän heitä kuunnellut. Tyttö halusi valkoisen bemarin.


Koska tyttö oli juuri täyttänyt 18, kävi hän jonkun verran baareissa, joissa rahaa sai mukavasti kulumaan. Pikkuhiljaa tarpeen tullen hän lunasti rahastoja, ajatellen että kyllä minä nyt aina vähän voin sieltä nostaa, vaikka ei todellakaan olisi kannattanut. Ei hän silloin ollut perehtynyt juuri yhtään rahastosäästämiseen. Osteli merkkivaatteita, kenkiä, kelloja, mitä kaikkea nyt 18-vuotias teini voisi haluta. Kaikista pahin asia oli kuitenkin vasta edessä. Eräs silloin läheinen henkilö tutustutti hänet rahapelien syövereihin. Alkoi netissä pelaaminen, isoilla panoksilla. Pitkävetoa, casinopelejä, ihan mitä vaan missä voisi voittaa rahaa - ja hävitä. Tottakai voittojakin tuli, mutta sitäkin enemmän tappioita. Lopulta pelaaminen oli jokapäiväistä ja pian lähes kaikki säästöt oli pelattu ja hävitty.

Peliriippuvuus on sairaus, ja siitä voi parantua jos niin itse tahtoo. Se vaatii vain lujaa tahtoa, aikaa, sinnikkyyttä ja tukea. Tämä oli yhdenlainen tarina mitä voi tapahtua, onneksi tällä tarinalla oli onnellinen loppu ja pelaaminen loppui, kaikilla ei niin onnellisesti käy!
1 kommentti: