lauantai 16. kesäkuuta 2018

Mun unen laatu nyt vs. kolme vuotta sitten

Ostin muutama vuosi sitten itselleni ja Teemulle Polar Loop-aktiivisuusrannekkeet. Siitä oli hauska seurata esimerkiksi askelmäärää ja poltettuja kaloreita. Tärkein kuitenkin oli unen mittaaminen. Kovin luotettavana en tätä ranneketta pidä, mutta jotain suuntaa antavaa ainakin. Mun ranneke ei kauaa ehtinyt käytössä olla, kun Helmi tuhosi sen pentuna. Nyt kuitenkin sain Teemun äidiltä hänen vanhan rannekkeen, joka oli jäänyt ylimääräiseksi uuden ostettuaan ja pääsin vähän vertailemaan unen laatua kolmen vuoden takaiseen.

Kolme vuotta sitten, eli 2015 kesällä jolloin olen ranneketta viimeksi käyttänyt, mun lääkitys oli aamuisin piristävää ja katapleksialääke, eli toisin sanoen ad/hd lääke ja masennuslääke ja iltaisin nukahtamislääke parantamaan unenlaatua ja helpottamaan nukahtamista. Ranneke mittaa kauanko mun yö on kestänyt, eli moneltako olen mennyt sänkyyn ja moneltako noussut. Sen lisäksi se kertoo paljonko yöstä on levollista unta ja paljonko levotonta sekä jos olen noussut keskellä yötä kävelemään. Tällä hetkellä tilannehan on se, että olen edelleen ilman lääkitystä ja imetän Viljamia. Hän myös nukkuu osan yöstä meidän vieressä, joten saatan herätä yössä 2-20 kertaa. Mun yöt kestää tällä hetkellä aikalailla yhtä kauan kuin kolme vuotta sittenkin, eli noin kymmenen tuntia. Me mennään kymmenen aikaan nukkumaan ja herätään kahdeksan aikaan. Kolme vuotta sitten tosta kymmenestä tunnista levollista unta oli tunti tai kaksi, loput kahdeksan tuntia levotonta unta ja sinä aikana kävin jalkeilla kymmenen kertaa. Tällä hetkellä kymmenestä tunnista kahdeksan tuntia on levollista ja kaksi tuntia levotonta unta, jalkeilla ei tarvitse käydä kun kerran ottamassa Viljami pinnasängystä viereen.


Lukemat ovat siis kääntyneet täysin päälaelleen, vaikka voisi olettaa asian olevan aivan toisin lapsiperheessä. Sitä en tiedä mistä tämä johtuu, että nyt mun unenlaatu on näin paljon parempaa. Toki en luota rannekkeeseen ihan täysiä, mutta jotainhan on tapahtunut kun näin iso muutos on havaittavissa. Oliko mun lääkitys epäsopiva, mutten osannut vaatia parempaa kun en muistanut millaista on olla pirteä? Silloin en juurikaan liikkunut tai syönyt terveellisesti, tällä hetkellä uskon niiden vaikuttavan vahvasti mun hyvinvointiin ja jaksamiseen ja hormonitoiminta on muuttunut imetyksen myötä. Kolme vuotta sitten olin töissä kahvilassa ja nukuin illat, nyt olen päivät kotona Viljamin kanssa ja jaksan touhuta kaikenlaista ihan iltaan saakka. 

Tämä oli hauska havainto, hyvä että tuli vertailtua näitä lukemia. Olen sen tietysti olossani huomannut että olen paljon pirteämpi kuin ennen, kolme vuotta sitten olin aivan zombi ja kokoajan väsynyt. Nyt väsyn enää vain passiivisissa tilanteissa, ja niitä tietysti pyrin välttämään. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti